..:: UÇUŞ KURALLARI ::..
Uçak yolculuğu, birçok açıdan dünyanın en konforlu yolculuk biçimi. Ancak, bu konforun düzenli ve sürekli olabilmesi için, dikkat etmeniz gereken birtakım uyarılarımız var. Uçuş güvenliğiniz açısından bu sayfadaki uyarıları dikkate almanız gerekiyor.
..:: Rezervasyon ve Check-in İşlemleri ::..
Check-in işlemleri için, iç hatlarda uçağın kalkış saatinden en az bir saat önce, dış hatlarda ise uçağın kalkış saatinden 2 saat önce, havaalanında olmaya özen gösterin. Check-in işlemleri dış hat uçuşlarımızda tarifeli kalkış saatinden asgari 45 dakika, iç hat uçuşlarında ise asgari 30 dakika önce sona ermekte olup, check-in kapanış süreleri bazı havalimanlarında daha erken olabilir. Bu nedenle uçuş yapacağınız havalimanındaki geçerli check-in kapanış süresi ile ilgili olarak bilgi istemeniz, belirtilen check-in kapanış sürelerinden önce biniş kartınızı almış olmanız ve bagajlarınızı teslim etmeniz gerekmektedir. Eğer herhangi bir ara noktada 72 saatten fazla duraklama yapacaksanız, bir sonraki uçuşunuzun rezervasyonunu lütfen teyit ettiriniz. Aksi takdirde rezervasyonunuz otomatik olarak iptal edilebilir.
..:: Bagaj Bilgisi ::..
Bagaj yolculukla ilgili olarak yolcunun giyimi, kullanımı, kolaylığı, rahatlığı için uygun veya gerekli olan nesne, madde ve diğer şahsi mallar anlamına gelir.
- Güvenliğiniz için bagajınızda tehlikeli madde olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
- Lütfen, kendi güvenliğiniz için bagajlarınızı kendiniz hazırlayınız ya da hazırlanmasına nezaret ediniz. Bagajlarınızı hazırlarken kapalı kutu, paket ve tüm ambalajları kontrol etmeye özen gösteriniz. Ayrıca, başkasına götürülmek üzere size verilen hiçbir eşyayı kesinlikle kabul etmeyiniz.
- Amerika Taşımacılık Güvenliği Örgütü’nce (TSA) alınan karar gereği Amerika uçuşlarında üzerinizde ve el bagajlarınızda rezistanlı-alevli çakmak bulundurulması kesinlikle yasaktır.
- Varış veya kalkış noktası olan ülkenin kayıtlı bagaj ve kayıtsız bagaj içinde kabul etmediği maddeler olabilir. Lütfen biletinizi alırken bu konuda bilgi talep ediniz.
..:: Güvenlik sebebi ile aşağıdaki maddelerin yolcu bagajında ve kabin bagajında taşınması yasaktır ::..
- Alarm ile donatılmış evrak çantaları ve güvenlikli ataşe çantaları veya lityum pil içeren ve/veya işaret /aydınlatma mühimmatı içeren maddeler
- Patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri
- Kamp gazı ve sprey gibi gazlar (yanıcı, yanıcı olmayan, derin dondurulmuş ve zehirli)
- Boya, çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler
- Kibrit ve kolayca tutuşan maddeler, kendiliğinden tutuşabilen maddeler, suyla temas ettiğinde tutuşabilen maddeler gibi yanıcı katılar,
- Oksitleyici maddeler (ağırtıcı tozu ve peroksit gibi)
- Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler
- Radyoaktif maddeler
- Aşındırıcılar (civa ihtiva eden thermometreler, asitler ve sıvı akü gibi)
- Yaralanyan aletler, yüze püskürtülünce insanı sersemleten kimyasal maddelerle, biber gazı spreyi gibi tahriş edici veya insanı güçsüz duruma getiren maddeler,
- Manyetik maddeler
..:: Bagaj Taşıması ile İlgili Diğer Kurallar ::..
20 Nisan 2009 tarihinden itibaren el bagajlarında tüm sıvılar, jeller, aerosoller, vb. maddelerin kısıtlı taşınması ile ilgili yeni düzenlemeler;
- El bagajlarında taşınacak sıvıların her biri en fazla 100ml. olmalıdır.
- Bu sıvılar maximum 1(bir) litrelik 20cm x 20cm şeffaf kilitli poşetlerin içerisinde ayrı olarak taşınmalıdır.
- Her yolcu sadece 1(bir) adet poşet taşıyabilecektir.
- İlaçlar (reçeteli ve orijinal ambalajlı) ve bebek mamaları bu uygulamadan muaftır.
- Sıvılar: Su, şurup vb. diğer içecekler. Kremler, losyonlar, yağlar, parfümler, makyaj malzemeleri, sıvı ruj, maskara vb.) diş macunu, traş jel ve köpükleri, saç jöleleri, deodorantlar, kontak lens sıvıları, şampuanlar, reçel, bal, yoğurt vb. maddeler.
..:: Duty-Free ::..
- Duty-free mağazalarından veya uçuş esnasında satın alınan sıvı maddelerin kapalı, özel poşetlerin içerisinde faturası ile birlikte taşınması gerekmektedir.
- Lütfen seyahatinizin son noktasına kadar kapalı poşetleri açmayınız. Aksi takdirde güvenlik kontrol noktalarında poşetin içeriğine el konulabilir.
- Eğer Avrupa Birliği ülkelerinde ya da Amerika’da aktarmalı bir uçuşunuz var ise önceden satın alınmış olan duty free ürünlerinin (100ml’yi aşan) kilitli poşetlerin içerisinde dahi olsa el bagajı olarak taşınmasına izin verilmemektedir.
..:: Yolculuk Sırasında Güvenliğiniz İçin ::..
- Tüm uçuş boyunca, taşınabilir telefon ya da telsiz cihazları, CD-çalar, radyo ve televizyon alıcılarının kullanılması kesinlikle yasaktır.
- İniş ve kalkışlarda ve "Kemerlerinizi bağlayınız" ikaz ışıkları yanarken, her türlü taşınabilir radyo, elektronik oyunlar, dizüstü bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlar uçağınızın bilgisayarlarında kayıtlı bulunan uçuş için gerekli tüm bilgilerin silinmesine neden olacağı için kullanılamaz.
- Uçaklarımızda 'Medical' sertifikalı oksijen tüpleri bulunduğu için, yolcuların beraberindeki oksijen tüpleri uçağa kabul edilmemektedir.
..:: Refakatsiz Çocuk Yolcu ::..
- Refakatsiz Çocuk yolcumuzun refakatsiz seyahati, ebeveyn veya kanuni temsilcisinin iznine bağlıdır.
- Refakatsiz Çocuk yolcumuzun refakatsiz seyahat edebilmesi için seyahatinin tüm parkurlarına ait rezervasyonlarının onaylanmış olması gerekir.
- Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi formu doldurulur, ebeveyn veya kanuni temsilcisine imzalatılır.
- Refakatsiz Çocuk yolcumuz, uçağın kalkış saatinde boarding görevlisi tarafından uçağa götürülerek kabin amirine teslim edilir.
..:: Hamile Yolcu ::..
- Yirmisekiz hafta (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolculardan rapor istenmez.
- Tek bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 36 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 36 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
- İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan- 32 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla Seyahatinde Herhangi Bir Sakınca Yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
- Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz.
- Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır.
..:: Hasta ve Özürlü Yolcu ::..
- Meydan doktoru veya tedavisini yürüten doktorundan "Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur" raporu alan hasta yolcular seyahat edebilirler.
- On günden eski olamayan bu rapor İngilizce veya Türkçe yazılmış olmalıdır.
- Uçakta bakıma muhtaç durumdaki hasta yolcular refakatçileri ile beraber uçarlar.
- Özürlü yolculardan rapor istenmez, ancak kendi başlarına ihtiyaçlarını gideremeyecek ve gerektiğinde uçaktan tahliyesini yine kendi başına yapamayacak durumdaki özürlü yolcuların refakatçisi olmadan seyahatlerine izin verilmez.
- Yirmidört saatten az süre kalmış uçuşlara sedye talebi kabul edilmemektedir.
..:: Özel Sağlık Hizmeti ::..
- Sedyeli ve tekerlekli sandalyeli yolcularımızın uçaktan terminale, terminalden uçağa, transferleri profesyonelce gerçekleştiriliyor.
- Bu hizmet, Portclinic tarafından yirmidört saat boyunca uzman bir grup tarafından, tekerlekli sandalyeli, sedyeli ve hasta yolcularımıza sunulmaktadır.
- Bu hizmet sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana'da verilmektedir.
..:: Bebek Yolcu ::..
Üç yaşına erişmemiş, bebek yolcudur. (0-24 ay dahil)
..:: Kabulü ve Taşıma Kuralları ::..
- Bir ebeveyn en fazla bir bebeğe refakat edebilir.İkinci bebek için mutlaka ayrı refakatçi olması gerekir.
- Ebeveyn dışında ki refakatçinin yaşı 18 den büyük olmalıdır.
- Bebek yolcular doğumlarından itibaren ilk 48 saat içerisinde uçuşlara kabul edilmez.
- 2-7 günlük bebekler "Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı doktor raporu ile uçuşa kabul edilirler.
- Sekiz günlük ile iki yaşını bitirmemiş bebek yolcu sadece ebeveyn/yetkili ile refakatli olarak seyahat edebilir. Refakat hostesi tahsis edilmez.
- Sekiz günlük dahil ve yedi yaşından gün almamış bebek ve çocuk yolcular uçuşlara refakatsiz kabul edilmez.